Fietsen in Twente: een aaneenschakeling van natuur en cultuur!

Een mooie manier om Twente en het grensgebied te verkennen is per fiets. Het fietsknooppunten netwerk in Twente bestaat uit honderden kilometers bewegwijzerde routes. De VVV Ootmarsum – Dinkelland heeft al wat voorwerk voor u gedaan en mooie routes voor u samengesteld variërend in afstanden van 26 tot 53 km. Deze routes bieden wij u graag kosteloos aan. Nog leuker misschien wel is zelf een route samen te stellen op basis van de knooppunten. Een fietsknooppuntenkaart van onze omgeving, Noord-Twente, is eveneens verkrijgbaar bij de receptie, voor € 4,95.

Springendalroute

Éen van de routes van De VVV Ootmarsum – Dinkelland is de Springendalroute. Deze route is 53 km maar kan ingekort worden tot een route van 43 km.
De bezienswaardigheden langs deze route:

 • Het Springendal
  Dit natuurgebied is een erosiedal in de stuwwal van Ootmarsum en beslaat ongeveer 355 hectare. Het gebied staat bekend om zijn bronnen, beken, heuvels en grafheuvels. Het gebied was eigendom van de Enschedese textielfabrikant Jannink en is nu in handen van Staatsbosbeheer en Landschap Overijssel.
 • Schuivenhuisje
  Stuw die het Almelo-Nordhorn kanaal voed met water van de Dinkel. Het is een rijksmonument die gebouwd is in in 1887 toen de scheepvaart op het kanaal nog groeiende was. Door het ophalen van de stalen schuiven werd de waterstand vanuit de Dinkel op peil gehouden, waardoor het kanaal ook in droge zomers niet droog kwam te staan. Toen in 1930 het kanaal Almelo-Nordhorn werd afgesloten voor scheepvaart, verloor het Schuivenhuisje zijn functie.
 • Landgoed Singraven
  Het huis zoals het er nu staat is gebouwd in de 17e eeuw. In het huis is een prachtige verzameling te zien van meubels uit de 17e en 18e eeuw, schilderijen, wandtapijten, porselein, zilver en in leer gebonden boeken. Een rondleiding in het huis is zeker de moeite waard. Zo ook het park en arboretum.
 • Havezate Het Everloo
  Dit landgoed met een karakteristiek, monumentaal bouwhuis grenst aan het Roderveld. De oorspronkelijke havezate is in het begin van de 19e eeuw afgebroken. Het bijbehorende bouwhuys is gebouwd in 1704. Momenteel is er een restaurant gevestigd. In de weekenden worden er veel activiteiten georganiseerd.
 • Het Stift
  Kiest u voor de 53 km dan passeert u ook Het Stift. Een oud beschermd dorpsgezicht ontstaan in de 13e eeuw.

Smokkelroute 37 km

Een andere route van De VVV Ootmarsum – Dinkelland is de Smokkelroute. Deze route is 37 km lang en volgt deels de Nederlands-Duitse grens. Ook passeert u een mooi stukje van het Almelo-Nordhorn kanaal.
De bezienswaardigheden langs deze route:

 • Landgoed Singraven
  Het huis zoals het er nu staat is gebouwd in de 17e eeuw. In het huis is een prachtige verzameling te zien van meubels uit de 17e en 18e eeuw, schilderijen, wandtapijten, porselein, zilver en in leer gebonden boeken. Een rondleiding in het huis is zeker de moeite waard. Zo ook het park en arboretum.
 • Klooster Zusters Franciscanessen
  Van oorsprong een oude havezate en boerenerf. Het is een klooster geworden toen de zusters Franciscanessen er kwamen wonen. Wat in 1875 begon als helpende hand, is uitgegroed tot een gemeenschap van zo’n 650 zusters. Momenteel zijn er nog zo’n 50 zusters aanwezig. Sinds jaar en dag verzorgen ze armen en zieken, dragen ze hun steentje bij aan het onderwijs en helpen ze mensen in nood. Alles draait om het vinden van rust.
 • Sluis Frensdorfer Haar en Douanehuis
  De sluis heeft sinds 1960 geen functie meer. In het Douanehuis werden goederen ingeklaard die de Duits-Nederlandse grens passeerden via het Almelo-Nordhornkanaal.
 • Commiezenhut
  Langs de grens met Twente werden commiezen (douane-ambtenaren) gestationeerd om smokkelaars op te sporen. Vanuit de commiezenhut konden ze onopgemerkt de grens controleren.
 • Jan Wesselinkshoes
  ‘Los Hoes’: open huis, de bewoners en het vee leefden samen onder een dak. De boerderij is nu in handen van Staatsbosbeheer en wordt tegenwoordig vaak gebruikt voor familiefeesten, trouwlocatie of vergadering.
 • Klöpkeshoes
  Vroeger waren het woningen van ongehuwde vrouwen, die veel tijd doorbrachten met bidden. Zij riepen de rooms katholieken op tot het bijwonen van geheime kerkdiensten, in de tijd dat deze verboden waren. Zij deden dat door op de deuren van de woningen te kloppen, vandaar de naam ‘Klöpkeshoes’ Er is hier tegenwoordig een picknickplaats ingericht.

Euregio Fiets-4-daagse

In de derde week van de bouwvak (Noord-Twente) krijgt fietsen in Twente een extra dimensie. Jaarlijks vind er in die week de Euregio Fiets-4-daagse plaats. De enthousiaste organisatie weet elk jaar, en dat nu al zo’n 45 jaar, wisselende routes en randprogramma’s door de mooiste natuurgebieden van onze regio en de Graftschaft Bentheim te verzorgen. U kunt kiezen uit vier routes: 25, 40. 60 of 100 km.

In deze week mogen wij altijd veel terugkerende gasten verwelkomen. De ene gast vertrekt meteen om 08.00 uur omdat de 100 km vandaag op de planning staat en de andere gast ontbijt heerlijk uitgebreid en stapt om 10.00 uur op de fiets voor de kortere routes. Ook dit jaar hebben wij weer een fietsarrangement voor u samengesteld zodat u zorgeloos kunt genieten van de prachtige fietstochten terwijl wij u tijdens uw verblijf culinair in de watten leggen.