Wandelen in Twente: verrassend mooi en afwisselend!

Het coulisselandschap van Twente is zo afwisselend dat er voor elke wandelaar mogelijkheden zijn. Of u nu een langeafstandswandelaar bent of een ‘ommetje’ wenst te maken. Niet voor niets kruist dan ook menig langeafstandswandelpad ons mooie Twente. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan het Pieterpad (498 km), het Hilligenpad (100 km), het Noaberpad (415 km) maar ook het Twentepad (87 km). Hotel de Schout is voor o.a. deze wandelroutes een mooie uitvalsbasis voor wandelen in Twente.

Twents blokje om

Een aantal enthousiaste tukkers heeft recent nog de verschillende routes bij elkaar gebracht in het ‘Twents Blokje Om’, goed voor 300 kilometer wandelen in Twente. De verschillende themaroutes: Trambaanroute (circa 15 km), Essenroute (circa 70,9 km), Smokkelroute (circa 64 km), Stuwwalroute (circa 54,3 km) en Rondje Oldenzaal (circa 36 km) vormen samen een zeer gevarieerde wandeling. Deze themaroutes zijn volledig uitgepijld. Wel is het handig altijd de wandelkaart (te koop bij de VVV Ootmarsum-Dinkelland) bij de hand te houden op de punten waar de ene route overgaat in de andere. Op de site www.twentsblokjeom.nl vindt u van alle routes ook een overzichtskaart met gedetailleerde informatie over de bezienswaardigheden die u onderweg tegenkomt en de wandelknooppunten die u passeert.

Trambaanroute

De Trambaanroute kunt u vanaf ons hotel starten. U wandelt dan vanaf het tramhuisje in Denekamp (gesitueerd op de grote parkeerplaats tegenover het hotel) naar Station Oldenzaal (15 km). Daar aangekomen neemt u buslijn 62 weer terug naar Denekamp of vice versa natuurlijk.  Deze mooie lijnwandeling volgt gedeeltelijk het voormalig tramspoor van Oldenzaal naar Denekamp en doorkuist een prachtig natuurgebied.

Ook treft u bij de meeste dorpskernen (vaak bij de kerk), dan wel bij toeristische trekpleisters, wandelborden aan met wandelingen van 3 tot ongeveer 12 km. Desgewenst kunt u deze wat kortere routes ook aan elkaar koppelen. Zo is bij Ootmarsum op de Kuiperberg een startpunt waar u alle richtingen op kunt. Deze routes zijn uitgepijld, waardoor u heel relaxed kunt wandelen en optimaal kunt genieten van het wijdse uitzicht.

Trage tochten en de wandelkoningin van Twente

Heeft u al eens gehoord van trage tochten? Dit zijn zeer duidelijk omschreven wandeltochten die voor het grootste gedeelte over onverharde paden gaan, vandaar de naam ’trage’ tocht. In Twente wordt Truus Wijnen de ‘wandelkoning’ van Twente genoemd. Truus Wijnen is in Twente geboren en heeft veel passie voor wandelen en fotografie. Regelmatig doet u tijdens haar wandelingen een ’truuspaadje’ aan: een uniek wandelpad die meestal niet op een reguliere wandelkaart te vinden is.

In januari 2021 heeft ze haar vierde wandelgids uitgegeven. Deze gids, ‘Wandelen in Twente’, bevat 20 rondwandelingen van 7 tot 12,5 km en is te koop bij Boekhandel Brummelhuis in Denekamp.  Naast deze gidsen heeft zij ook een wandelblog: ‘Over wandelen gesproken’. Op deze weblog vindt u ook een overzicht van al haar wandelingen omlijst met prachtige foto’s. De laatste jaren is Truus Wijnen ook begonnen met het maken van fietsroutes, deze kunnen wij u zeker aanraden!

Deur’n Doarp Wandeling

Speciaal voor onze gasten hebben wij een wandelroute van 6 km uitgestippeld, die u direct vanuit het hotel kunt starten. U wandelt eerst door het centrum van Denekamp en vervolgens richting Landgoed Singraven. Onderweg doorkruist u twee prachtige bospartijen. Natuur, cultuur en een kennismaking met ons dorp Denekamp in één wandeling: de ‘Deur’n Doarp Wandeling’. Deze route is verkrijgbaar bij de receptie.

Fun2walk

Collega’s Rosan en Margo zijn enthousiaste wandelaars in Twente. Vorig jaar kwamen zij op het idee om op Facebook een wandelpagina aan te maken. Wekelijks plaatsen zij een verslag met foto’s op Facebook. Dat de dames er veel plezier aan beleven, blijkt niet alleen uit de naam fun2walk, maar ook uit de manier waarop de wandelingen worden vastgelegd.  Elke week zoeken ze weer naar iets unieks wat op hun pad komt waar vervolgens een komische draai aan wordt gegeven.

Voor inspiratie qua wandelmogelijkheden in de nabije omgeving van het hotel: